Wat zijn de prijzen van een nieuwe cv-installatie?

Het is niet iets waar je altijd aan denkt, maar toch verstandig om je over in te lezen: het laten installeren van een nieuwe cv-ketel en de kosten hiervan. De gemiddelde cv-ketel gaat achttien jaar mee, daarna worden ze vaak als onveilig verklaard: dan is het dus tijd voor een nieuwe cv-ketel.

Een nieuwe cv-ketel: wanneer is het nodig?

De eerste regel die altijd gevolgd moet worden: na achttien jaar is een cv-ketel af. Dit betekend dat hij niet meer goed zal werken en daarbij ook de nodige veiligheidsrisico’s met zich meeneemt. Wanneer dit het geval is kan je het beste meteen op zoek gaan naar een nieuwe cv-ketel en een installateur om deze te vervangen.

Wanneer de ketel nog niet zo oud is, maar wel kuren vertoond: bijvoorbeeld het niet voldoende, of helemaal niet, verwarmen van het water kan het ook nog wel eens tijd zijn voor een nieuwe installatie. In dat geval zou je altijd een chauffagist naar de installatie kunnen laten kijken.

De laatste reden is luxe: soms is een nieuwe installatie net wat beter. Zo heb je modellen die energiebewust zijn of te bedienen zijn via een smartphone. Een nieuwe cv-ketel kan nooit kwaad: je kan er alleen maar op vooruit.

Hoe kies je voor een nieuwe cv?

Het kiezen van een nieuwe cv-ketel is lastig: je bent namelijk niet elke dag bezig met de aanschaf van een cv-installatie. Het belangrijkste bij de aanschaf van een nieuwe ketel is om te kijken naar installaties die passen binnen je budget. Wanneer je deze hebt gevonden kan je kijken naar de specificaties: hoeveel liter past erin, hoe snel verwarmt de ketel water en is de installatie wel milieubewust?

Daarbij kan je ook nog kiezen tussen veel verschillende modellen. Zo heb je hoogrendementsketels, ketels die zowel elektriciteit als gas kunnen leveren en cv-ketels die volledig te bedienen zijn met een smartphone.

Wanneer je niet weet wat het beste is in je situatie zou je je kunnen laten adviseren door een chauffagist. Je kom snel en eenvoudig in contact met een chauffagist via De10Beste.

Wat kost een nieuwe cv-ketel?

Een nieuwe cv-ketel, inclusief btw, kan je al krijgen vanaf €900,-, maar zou kunnen oplopen tot €11.000,-. Dit is geheel afhankelijk van je wensen. Hoe duurder de ketel, hoe meer je gaat besparen in de meeste gevallen. Een vr-ketel kost zo’n €900,- tot €1.500,-. Wil je een HRe-ketel? Dan kan je de prijs van €11.000,- verwachten.

Houd hier ook rekening met het feit dat de installatie ook gemonteerd moet worden. Dit kost tussen de €500,- en €900,-.

Soort ketelGemiddelde prijzen inclusief btw*
Vr-ketel€900,- tot €1.500,-
Hr-ketel€1.000,- tot €2.600,-
HRe-ketel€11.000,-

*Let op dat dit gemiddelde prijzen.

Besparen met een premie

Een cv-ketel kan erg prijzig zijn, gelukkig heb je wellicht recht op een premie. Hierbij moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden: het huis moet ouder dan dertig jaar zijn en je moet daarbij voldoen aan bepaalde waarden omtrent je inkomen.

Op Vlaanderen.be vind je alle informatie over deze premie. Je zou daarnaast ook nog kunnen kijken of je in aanmerking komt voor een plaatselijke premie, dit doe je via premiezoeker.be.