Je huis zo betaalbaar mogelijk verwarmen

De gasprijzen gaan door het dak: ze zijn de afgelopen tijd enorm gestegen en blijven dat ook nog doen. Het is daarom logisch dat je gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om je huis zo betaalbaar mogelijk te verwarmen. In deze blog lees je 5 aantal manieren waarop je je huis eenvoudig kunt verduurzamen en je minder gas verbruikt.

1. Goedkoop zelf isoleren

Er zijn talloze mogelijkheden waarop jij je woning zelf en voordelig kunt isoleren. Iedereen heeft wel plekken in huis waar het tocht. Het plaatsen van tochtstrips op naden en kieren scheelt meer dan je denkt: het onaangename verdwijnt en je woning verliest minder warmte.

Een andere manier is het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming. Vaak zijn verwarmingen aan de buitenmuur gemonteerd: hierdoor trekt er veel warmte door de muur. Met een rol radiatorfolie is dit zo opgelost: plaats de folie achter de verwarming. Zo kan er geen warmte via de buitenmuur ontsnappen!

2. De cv-ketel check

Je cv-ketel is natuurlijk onmisbaar in het verwarmen van je woning. Mensen vervangen hem vaak pas wanneer de oude cv-ketel kapot is. Maar wist je dat het voordeliger is om je cv al voor die tijd te vervangen door een hr-ketel? Een hr-ketel is erg zuinig in gebruik en behaald een rendement tussen de 100 en 107%: dit betekent dat er van de opgewerkte warmte niks verloren gaat.

Je hebt ook nog talloze andere mogelijkheden voor het verwarmen van je huis. Meer weten? Lees het in dit artikel!

3. Je huis laten isoleren

Het isoleren van je huis hoort natuurlijk in het rijtje van besparen op gas. Zoals eerder in deze blog vermeld, verlies je zonder goede isolatie veel warmte. Er zijn verschillende manieren waarop je je huis kunt isoleren, denk aan: gevel-, dak-, spouwmuur- en vloerisolatie. Ook het laten plaatsen van isolatieglas scheelt erom in de stookkosten. Je kunt isolatie zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

4. Koop een waterbesparende douchekop

Tijdens het douchen verbruik je veel warm water. Zeker als je er wel van houdt om lekker lang te douchen. Wanneer je veel warm water gebruikt, gebruik je ook veel gas om het water te verwarmen. Met een waterbesparende douchekop kun je veel besparen, zonder dat je korter hoeft te douchen!

5. Doe een duurzame investering

Er zijn nog talloze andere mogelijkheden om te besparen op je gasrekening. Bijvoorbeeld door de installatie van een warmtepomp of zonneboiler. Een warmtepomp werkt samen met je cv-ketel: wanneer de cv niet voldoende warmte produceert, neemt de warmtepomp dit over en andersom. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht.

Een zonneboiler is een vat met water wat wordt opgewarmd door de straling van de zon. Hiermee wordt de woning verwarmt. Deze twee opties zijn grote investeringen die zich op termijn snel terugverdienen!

Ook de aanschaf van zonnepanelen draagt bij aan een lagere gasrekening, je wekt namelijk zelf de energie op die je verbruikt! Tot slot is ook een airco een optie: een airco kan namelijk ook je woning verwarmen. Airco’s verwarmen je woning snel en zuinig. Bijkomend voordeel: je kan met een airco specifieke ruimtes verwarmen: scheelt op de gasrekening!