Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een airconditioning?

airconditioning-systeem

Als het in de zomer buiten warmer wordt stijgt de temperatuur binnenshuis ook meteen. Een airco helpt u bij het verkoelen van de woonkamer of kan ervoor zorgen dat u afscheid kan nemen van plakkende nachten. In dit artikel leest u alles over punten waar op gelet moet worden bij de aanschaf van airconditioning!

Werking van een airco

Eerst is het handig om te weten hoe een airco precies werkt. Hoe krijgt dit apparaat het voor elkaar om hele kamers te koelen?

Een airco werkt met hetzelfde principe als de koelkast in uw huis: een airco produceert geen koude lucht maar koelt de lucht af. Een airco onttrekt de warme lucht en voert dit naar buiten af.  Dit proces wordt constant herhaalt waardoor er een constante aangename temperatuur in de kamer te voelen is.

Waarom zou u een airco aanschaffen?

Naast het verkoelen van ruimtes zorgt een airco er ook voor dat de lucht gefilterd wordt. Hierdoor is de lucht in uw huis schoner. Dit zorgt automatisch voor een beter leefklimaat in uw woning! Wist u dat sommige moderne airco’s ook uw kamer kunnen verwarmen? Hierdoor heeft een airconditioning het hele jaar door nut. Bovendien kunt u hierdoor besparen op energiekosten doordat u alleen bepaalde kamers hoeft af te koelen of op te warmen.

Wilt u een airco door een professionele installateur laten plaatsen? Kijk op aximaref.be voor een expert in airconditioning in uw buurt!

Welk airco-systeem is geschikt voor mij?

Er zijn vele verschillende airco-systemen op de markt. Hieronder een tabel met een korte beschrijving en de prijzen waar u rekening mee zou moeten houden.

SoortBeschrijvingKostprijs
Mobiele aircoGeschikt voor het koelen van kleine ruimtes of als tijdelijke oplossing om je woning te koelen.Een goede mobiele airco kost gemiddeld €475,-
Split systeemEen vast systeem dat geschikt is voor het koelen van één kamer in uw woning. Dit systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit.Basismodel is mogelijk vanaf gemiddeld €1.500,-
Multisplit systeemMet dit systeem kunt u 2 tot 5 binnen units aansluiten op 1 buitenunit. Hierdoor kunt u meerdere kamers koelen.Voor een systeem met 2 binnen units is het gemiddeld mogelijk vanaf €2.500,-. Reken op €800,- à €1.000,- euro per extra binnen unit.

Zeker wanneer u kiest voor een split systeem is de aanschaf van een airco een grote uitgave. Als u ervoor kiest om de airco te laten plaatsen door een professionele installateur en uw woning ouder is dan 10 jaar kunt u in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief. U betaalt dan in plaats van het 21% tarief slechts 6% BTW! Dit geldt alleen niet voor een mobiele airco. Voor verdere vragen over deze regeling kunt u terecht op financien.belgium.be.

Onderhoudsbeurt

Naast deze kostprijs heeft een airconditioning onderhoud nodig. Aangeraden wordt om dit zonder defecten toch 1 keer per jaar uit te laten voeren. Zelf kunt u makkelijk het filter reinigen, maar het is verstandig om de onderhoudsbeurt wel door een expert te laten uitvoeren. Een mogelijkheid is om hiervoor een onderhoudscontract aan te gaan met een monteur. Dit is meteen ook een stok achter de deur doordat de monteur zelf contact zoekt wanneer die voor de onderhoudsbeurt langs komt.

airco-vakman

Energielabel van een airco

Aan airco’s zit ook een energielabel vast: hierop staat informatie over het energiegebruik. Dit is een maatstaf voor de energie-efficiëntie en de hoeveelheid geluid die een airco produceert. Kies daarom bij de aanschaf voor een airco met energieklassen A++ of A+++. Deze airco’s zijn in de aanschaf misschien iets duurder maar wel het meest energiezuinig.

Een airco met energielabel A+++ kost u nog geen eens €20,- euro per jaar aan elektriciteitsverbruik. Combineer je dit met zonnepanelen dan betaal je bijna niks meer!  Een airco met een lager energielabel staat automatisch voor een hoger elektriciteitsverbruik. Kies daarom voor een zo hoog mogelijk energielabel. Op deze manier kun je je investering het snelst terugverdienen.

Op welke airco u de keuze laat vallen is afhankelijk van wat u er mee wil gaan doen. Bent u van plan om meerdere kamers te verkoelen en verwarmen ga dan voor het multisplit systeem. Hou bij de aanschaf altijd rekening met het energielabel om het milieu zo min mogelijk te belasten!