Welke dakisolatiematerialen voor een energiezuinige woning?

Dakisolatie woning

“Negen op de tien Vlamingen vindt energiezuinigheid belangrijk” . Dit benadrukt Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein. Het doel is te streven naar een lagere energiefactuur, een verhoogd wooncomfort en bij te dragen aan onze ecologische voetafdruk. In dit streven staat dakisolatie op kop als eerste energiebesparende maatregel.

Een geïsoleerd dak bespaart je namelijk tot 30% op je energierekening. Om deze investering rendabel te maken is het van belang het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Maar hoe maak je een keuze in het breed aanbod aan dakisolatiematerialen? Met welke criteria dien je rekening te houden? In dit artikel geven we je graag een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Hoe je dak isoleren? Dé 3 isolatiematerialen op een rijtje

De beschikbare dakisolatiematerialen worden gewoonlijk onderverdeeld in drie categorieën: minerale wollen, kunststof isolatiematerialen en milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Minerale wol

Kenmerkend voor minerale wol is zijn uitzonderlijke brand-, thermische- en geluidsisolerende eigenschap. Deze isolatieoplossing, bestaande uit glaswol of rotswol, wordt voornamelijk gebruikt voor de isolatie van hellende daken en is niet onderhevig aan thermische veroudering. Minerale wollen zijn beschikbaar in verschillende dichtheden. Echter valt de voorkeur bij dakisolatie meestal voor zachte minerale wollen (spijkerflensdekens).

Kunststof isolatiematerialen

De meeste kunststof isolatiematerialen, zoals PIR, PUR, EPS en XPS zijn chemische hardschuimen. Door de beperkte soepelheid isoleert dit materiaal moeilijk bij oneffen oppervlakten, maar is het door zijn zijn hoger vocht- en drukweerstand uitermate geschikt in een vochtige omgeving of op een plat dak. Dit isolatiemateriaal is bovendien het perfect alternatief voor hellende daken waar geen onderdak aanwezig is of waar moeilijk met een dampscherm kan gewerkt worden.

Milieuvriendelijke isolatiematerialen

De belangstelling voor bio-ecologische dakisolatiematerialen neemt de laatste jaren steeds meer toe. Deze alternatieve isolatiematerialen, zoals schapenwol, houtwol, hennep, kurk en papiervlokken zijn na hun levensduur volledige recycleerbaar. Niet alleen behoudt u zo de warmte binnenshuis, maar draagt u bij aan een positieve impact op zowel het milieu als uw portemonnee.

Welk materiaal voor je dakisolatie? Maak je keuze met deze 6 tips

1. Het rendement: De isolatiewaarde (uitgedrukt door de waarde lambda) bepaalt in grote mate de kwaliteit van je isolatie.
2. Milieuvriendelijkheid: Niet alle isolatiematerialen zijn 100% milieuvriendelijk. Wil je een inspanning leveren door je ecologische voetafdruk te verminderen? Kies dan voor een ecologisch alternatief.
3. Geluidsisolatie: Wens je je zolder te verbouwen tot slaapkamer? Dan zijn de geluidswerende eigenschappen, samen met de thermische weerstand, zeker niet te verwaarlozen.
4. De weerstand: Vocht en ongedierte kunnen de levensduur van je isolatiemateriaal aanzienlijk beperken. Controleer vooraf of je isolatiemateriaal wel behandeld is geweest.
5. De plaatsing: Dient de isolatie op een effen of oneffen oppervlakte geplaatst te worden? Het is afgeraden kunststofmateriaal op een oneffen vlak te plaatsen, aangezien dit de kans op koudebruggen verhoogt.
6. De prijs: Hoewel dakisolatiematerialen op lange termijn een effect hebben op jouw energiefactuur, is het vooraf van belang rekening te houden met de startprijs. Afhankelijk van bovenvernoemde criteria kan de prijs zodoende verschillen van €10 tot €70 per m².

Kies het isolatiemateriaal passend bij jouw renovatieproject

Afhankelijk van je project (budget, eigenschappen van het dak, …), kan een bepaald isolatiemateriaal beter geschikt zijn dan een ander. Bezint dus eer ge begint en stel vooraf je eigen criteria op die bepalend zullen zijn bij het maken van een keuze.

Wens je nog bijkomende informatie over dakisolatie materialen? Ben je er nog niet helemaal uit welke isolatiemateriaal beter geschikt is? Meer informatie hierover vind je terug op help-ik-isoleer.be.